Jak vybrat zimní bundu

V dnešní době je nabídka zimních bund rozmanitá a záleží, zda-li chcete bundu na sport, procházky či do města.

Nepromokavost je jedna z nejdůležitějších vlastností všech zimních bund, o kterou při praní rozhodně nechceme přijít. Za nepromokavé považujeme bundy vyrobené z materiálů s hodnotou výšky vodního sloupce od 1 500 mm a více. Vodní sloupec představuje schopnost daného materiálu odolávat tlaku vody. Nepromokavá bunda má i membránu, tedy tenkou vrstvu polymerního materiálu. Špína a nečistoty snižují funkční vlastnosti membrán, protože jim ucpávají póry, proto bundu musíme správně vyprat.

damska zimni bunda helly hansen

Bunda 3v1 HELLY HANSEN W SQUAMISH CIS

Čtěte štítky

Důkladně prostudujte údaje na štítku. Každý výrobce uvádí technické parametry bundy buď na štítku nebo uvnitř bundy. A co jsou to technické parametry? To jsou veškeré informace ohledně použitého materiálu, vodního sloupce, prodyšnosti či konstrukce. Výrobci prodávající funkční oblečení mají dlouholetou zkušenost a testování v různých podmínkách a díky tomu vyvíjejí nové a nové technologie, díky nimž mají jejich produkty skvělé vlastnosti a nevypadáte v nich jako v pytli. Např. společnost Helly Hansen, kterou máme v naší nabídce díky jejich skvělé technologii, počítá a pravidelně vyměňuje jehly, aby nedocházelo k poškození materiálu, ze kterého šijí. Pak dále podlepují švy a používají speciální zipy YKK. Tudíž není softshell bunda jako softshell bunda.

rsz_parka_helly_hansen

Parka HELLY HANSEN KILLARNEY

Co je to vodní sloupec?

Vodní sloupec je údaj schopnosti materiálu odolávat tlaku vody a je uváděný m2/24h. U našich produktů na e-shopu a v prodejně máme uvedené rozpětí vodního sloupce a garantování.

Co je to prodyšnost u vodního sloupce?

Vodní sloupec a prodyšnost spolu velmi souvisí. Pokud si kupujete funkční bundu, musíte se dívat i na parametry prodyšnosti. Např. když si na sebe vezmete pláštěnku, tak sice nepromoknete, ale za chvíli budete stejně zmáčení, protože pot skrze igelit nepostoupí pryč a zůstane pod ní. Tudíž materiál musí odvádět pot pryč. Je uváděný tak v g/m2/24h

Všechny tyto údaje má krásně zpracované společnost Helly Hansen, ale o té vám napíšeme samotný článek.

V každém případě při koupi zimní bundy do města nebudete řešit až tak funkčnost, jako to, jak budete vypadat. Při výběru oblečení na hory je dobré se o tyto informace již zajímat a nebát se na ně zeptat prodejce, který vám jistě rád s výběrem pomůže.

zimni bunda

Prošívaná bunda s kapucí Carl Torsberg DANEBORG