Jak prát zimní bundu, aby si zachovala svoji funkčnost

Zimní bundy dělíme na dvě základní kategorie. Buď jsou naplněny peřím, nebo syntetickou náplní. Podívejme se, jak je správně vyprat a nezničit.

Péřové bundy jsou stále velmi žádané. Peří má totiž stále nepřekonatelné izolační vlastnosti zachované při extrémně nízké váze. Také je velmi dobře sbalíte do kufru či do batohu. Díky tomu se péřové bundy hodí pro turistiku, skialpinismus, horolezectví, na hory i do města a při jakémkoliv cestování. Tuto bundu převezete v malém balíčku a nezatíží vaše zavazadlo. Dámská zimní bunda může být pěkně vypasovaná, i když bude z nadýchaného peří. Pánská zimní bunda zase dnes disponuje spoustou skvělých vychytávek. Podívejme se, jak je vyprat a udržet jejich funkčnost.

prani funkcni bundy

Jak prát péřové bundy

Praní je prostě nutnost. Pot a špína znečistí i peří uvnitř, které pak ztrácí své vynikající vlastnosti. Péřovou bundu můžete nechat vyprat u specialistů, velmi dobře ji ale můžete prát doma v pračce, protože to není vůbec nic obtížného. Před praním si vždy přečtěte doporučení od výrobce, které je uvedeno na každém námi prodávaném výrobku. Já osobně peru péřové oblečení v pračce dle zašpinění a používám prací prostředek PURE ONE 500 ML na funkční oblečení NATCH!

Na co si dát pozor při praní a sušení

Pokud máte doma sušičku, praní péřového zboží se nemusíte vůbec bát. Vypranou péřovou bundu dám na speciální program do sušičky (nemůžu Vám přesně napsat na jaký, protože každá sušička to má jinak) a do bubnu přidám 2 tenisové míčky nebo speciální míčky do sušičky – ty se dají pořídit za pár korun např. v JYSKu. Někdy bunda není úplně dokonale vysušená, ale je načechraná, tak ji dosuším ještě na krátký program v sušičce nebo na topení.

Pokud péřové oblečení perete ručně, a nemáte sušičku, doporučujeme sušení přirozené. Jakmile péřovou bundu namočíte, neděste se. Peří totiž jakoby zmizí a zcela ztratí svůj loft. Nikdy nedávejte bundu na přímé slunce, tuk by v bundě mohl žluknout a to byste poznali podle neblahé vůně. Sušení je vždy lepší pomalé. Během sušení má peří současně tendenci vytvářet chumáče. Průběžně bundu načechrávejte a ručně odtrhávejte chuchvalce peří od sebe.

Další možností je dát do profesionální čistírny, kde se Vám o péřové oblečení dobře postarají.

Bundy se syntetickou náplní

Zimní bundy se syntetickou náplní jsou zajímavé zejména pro uživatele, kteří jsou na peří alergičtí nebo se pohybují ve vlhkém prostředí. Tyto bundy se plní nejčastěji dutými vlákny nebo mikrovlákny. Jejich vlastnosti se neustále zlepšují, i když ještě nemají takové skvělé vlastnosti, jako má peří. Příroda je prostě dokonalá. Jejich velkou výhodou ale je, že nevyžadují takovou péči jako peří.

Jak prát bundy ze syntetickou výplní

Tyto bundy se mnohem lépe hodí pro sporty, při kterých se hodně potíte, jako je běžecké a sjezdové lyžování. Použijte tekuté prací přípravky speciálně na toto oblečení, především NEPOUŽÍVEJTE aviváž. Pro dokonalou svěžest sportovního oblečení, neutralizaci nepříjemných pachů a ochranu membránových textilií u bund i funkčního prádla použijte např. PURE ONE 500 ML na funkční oblečení NATCH!

Pure NATCH

Než dáte prádlo do pračky

Zkontrolujte pokyny výrobce na oděvu, zejména, zda je povoleno praní v pračce. Zapněte veškeré zipy, a to i suché zipy, aby nepoškodily další oblečení v pračce. Otočte vždy bundu naruby pro zabránění žmolkování.