Jak vyčistit skvrny od červeného vína

Nehoda se prostě stane občas každému z nás. Pokud převrhneme sklenku s červeným vínem na své oblečení či na ubrus, často si lámeme hlavu, co rychle udělat, aby tam ona skvrna nezůstala.

Pokud jste převrhli skleničku červeného vína a teď máte na oblíbené halence, košili, šatech, ale i na ubruse či koberci rudou skvrnu, zachovejte klid a nezoufejte. Poradím vám, jak ji odstranit pomocí jednoduchých prostředků, které najdete vždy doma po ruce.

Než s čistěním začnete

Během čištění vždy postupujte od okraje skvrny k jejímu středu, abyste nedošlo k vytvoření viditelných okrajů v podobě mapy. Na látku příliš netlačte, aby se nepoškodila struktura látky, netvořily se žmolky, nebo abyste ji přímo nevydřeli. Důležitá je rychlá reakce a nenechat skvrny zaschnout. Přesto vám poradím i pár tipů na odstranění zaschlých skvrn od červeného vína.

Sůl jako první pomoc

Na mokrou skvrnu od červeného vína co nejrychleji nasypte sůl a nešetřete. Ta pohltí všechnu vlhkost a částečně i rudou barvu. Nechte ji působit alespoň 15 minut, klidně i déle. Na textilii zůstane světle růžová skvrna, kterou snadno vyperete v pračce. Pokud se obáváte, že se skvrna zapere, anebo tkaninu nelze prát v pračce, přelijte skvrnu minerálkou a opatrně oblečení vyperte v rukách.

Bílé víno odstraní to červené

Na mokrou skvrnu od červeného vína se doporučuje vylít víno bílé. Nechte bílé víno chvíli působit a můžete jej průběžně vysávat ubrouskem nebo hadříkem. Místo se skvrnou na oděvu či ubrusu podložte silnou vrstvou savého materiálu, třeba ubrousky nebo hadříky, nikdy ale ne barevnými. Pak látku přetřete v rukách klasickým mýdlem. Pak oděv vyperte běžným způsobem v pračce nebo v ruce.

Na červenou skvrnu citrónová šťáva

Pokapejte polité místo citrónovou šťávou přímo vymačkanou z citrónu. Pokud doma citróny nemáte po ruce, polijte ji alespoň citrónovým koncentrátem. Celou skvrnu nakonec můžete překrýt plátkem citrónu. Nechte vše chvíli působit a pak přeperte v rukách a vyperte klasickým způsobem i v pračce.

Zkuste horké mléko

Pokud už skvrna od červeného vína zaschla, namočte tkaninu do horkého mléka a nechte ji tam, dokud skvrna nezačne sama pouštět. V mléce lze pak i tkaninu proprat v rukách a následně vyprat klasickým způsobem.

Zabírá i ocet

Zaschlou skvrnu od červeného vína lze s textilií namočit i do octového nálevu. Dejte asi 2 polévkové lžíce octa do 2 litrů vody. Tkaninu do roztoku ponořte a nechte působit alespoň půl hodiny. Pokud skvrna zcela nepustí, properte ji s klasickým mýdlem v rukách a následně v pračce.

Použijte správný prací prostředek

Při praní se doporučuje použití čpavkové vody a následné vyprání. V závislosti na druhu prádla zvolte vhodný prací prostředek na bílé či barevné prádlo.