Jedna ze života: Jak si ušít roušku - pro začátečníky

 

Než přejdeme k tomu nejdůležitějšímu a to, jak si totální lajk ušije svoji roušku, upozorňuji manžely, přítele, prostě všechny protějšky, kteří nadávali, že všude jsou ženské vlasy, že od teď to bude kombinace vlasů a nití, které budete nalézat všude – i včetně kousků látek

Tak, co budeme potřebovat:

Šicí stroj
Látku – 100% bavlna
Niť
Láhev dobrého vína – nezletilí použijí čokoládu

Já si šicí stroj zakoupila před několika týdny – chtěla jsem se na něm naučit šít a protože nemám ráda hromadné školení, vzala jsem si k sobě maminku na víkend (moje maminka mi celé dětství šila – od krásných šatiček /takové ty růžové, hodně zdobné, aby měla krásnou holčičku / po zimní bundy). Takže od koho se učit, než od toho nejzkušenějšího? Kromě šití jsme toho i spousty uvařily, což se mi v této době opravdu hodí – šití a vaření :-)

Takže vy, co jste si koupili šicí stroj a nevíte, co máte dělat – musíte si namotat spodní niť a vrchní niť si připevnit na jehlu – skvělé video z youtube je zde:

Jakou roušku budeme šít? Já teda šiju podle firmy DAYA, které tímto chci poděkovat, že byly tak hodní a udělali krásné a přehledné video – vše naleznete zde:

Sedám ke stroji a na kousku staré látky si zkouším, jak ovládat pedál, jak se chová stroj při určitých druhů stehu. Jsem připravena, můžu si to zkusit.
Beru novou látku, naměřuji, přeměřuji, 2x měřím a jednou stříhám. Dávám pozor, abych ani o milimetr nevyjela z čáry. Vše pěkně sedí a já začínám šít, pečlivě vybírám druhy stehů. Hurááá, moje první rouška nevypadá tak zle, dokonce bych řekla, že se mi i podařila – podívám se na hodinky a ejhle, 2 hodinky uplynuly jako voda – hups. Základní steh používám „00“ a pak kombinuji 09 a 03.

IMG_8703 3IMG_8919 3

 

2. šicí den 

Beru látku, co jsem dostala od kamarádky – staré povlečení a zkouším, jestli by se dalo šít rychleji a wono to jde? Super. Po několika rouškách zkouším i něco složitějšího – s kapsičkou na kapesníček. Výtvory rozdávám zdarma, jsem na sebe pyšná.

IMG_8717 3IMG_8716 3

3. šicí den

Tak jo, jde mi to už celkem dobře, nastříhám si toho více, ať pak můžu jen pěkně šít, jen ty boční šňůrky mi dávají zabrat.

IMG_8699 3

4. šicí den

Jeden moc hodný pán z Brna mi vytiskl na 3D tiskárně udělátko na ty šňůrky. Udělal to pro mě ZDARMA. Jakmile skončí karanténa, něco mu musím donést, nějaký dortík nebo tak.

IMG_8818 3

K večeru opět sedám k mašině, šiju pěkně jednu roušku za druhou, opět si hraji s druhy stehů a „vyšperkovávám“ pevnost roušek u těch bočních šňůrek, aby to drželo. Nejdříve se připravím ty roušky s kapsičkami a pak našívám ty šňůrky – „udělátko“ je super!!!. Sakra, nešije mi to, spodní niť mi dělá cucky. Co teď? Stalo se mi to, když jsme to zkoušeli s mamkou a chce to jen vyčistit – sundávám spodní nit, rozebírám, čistím, nasazuji, odšroubuji stehovou desku, vyčistím, nasadím, oddělám patku, nasadím …. uf, funguje to, můžu šít dál. Ušiji ani né 2 roušky a dojde mi spodní niť – moje nervy. Vytáhnu, namotám, u té příležitosti rozdělám a vyčistím a chci šít – sakra, nejde to, zase spodní niť cucky. Takže opět sundávám spodní nit, rozebírám, čistím, nasazuji, odšroubuji stehovou desku, vyčistím, nasadím, oddělám patku, nasadím … zkusím … nejde mi to. Chci prohodit šicí stroj oknem, jenže co když i sklenář neprovozuje svoji živnost? To tady budu několik dní sedět u vyskleného okna???? Dívám se na hodinky, je skoro půlnoc, jsem opravdu naštvaná, už NIKDY, NIKDY, NIKDY nebudu šít!!!!! Kašlu na to a jdu spát.

5. šicí den

Přijdu ke stroji, dívám se na rozdělané roušky a je mi líto, je nechat takhle rozdělané, nedodělané. Navíc pro všechny jsem tady šila a pro sebe a svoji rodinu nemám ☹ Sednu k němu, sundávám spodní nit, rozebírám, čistím, nasazuji, odšroubuji stehovou desku, vyčistím, nasadím, oddělám patku, nasadím a hele, zase funguje, pokračuji dále.

IMG_8899 3

Doma se všude válejí látky, nitě, kousky nití, na stole se skoro nedá jíst, jak jsem ho obsadila (začalo to jen malým kousíčkem u stolu a teď se rozvaluji po celém) a užívám si své závislosti – šití roušek.

IMG_8730 3

NEZAPOMEŇ, je potřeba se také o svůj šicí stroj dobře starat – viz. toto videjko

ZÁKON ŠITÍ: Když došívám poslední kousek a už to mám skoro hotové, na 99% mi dojde spodní niť.

GALERIE: