Jak prát barevné prádlo a na co si dát pozor?

Praní prádla v automatické pračce je docela snadné. Je ale třeba dodržovat určité zásady, aby prádlo bylo dokonale čisté, nezabarvené, bez žmolků, voňavé a dlouho nám oblečení vydrželo. Podívejme se na praktické rady a tipy.

Nejprve je třeba prádlo řádně roztřídit. Třídíme jej ideálně na černé, barevné a bílé. Pak je třeba prádlo rozdělit ještě podle materiálu, možné teploty praní a pracího prostředku, které na dané prádlo použijeme. Každý kousek oblečení vyžaduje i jinou teplotu.

Správný prací prostředek

Kupujte vždy prací prostředek zvlášť na bílé a zvlášť na barevné prádlo. Jinak by vám mohlo barevné prádlo rychle ztratit barvu. Doporučujeme i speciální přípravek na černé prádlo, na vlnu a jemné prádlo. Existují i prací prostředky pro citlivou pokožku. Na sportovní oděvy, spodní prádlo a bílé prádlo nepoužívejte aviváž. Moderní materiály by se mohly poškodit a bílé prádlo zašednout či zežloutnout. Na sportovní prádlo jsou speciální prostředky, které když se potíte, fungují podobně, jako deodorant a voní.

jak prat barevne pradlo

Dávkování pracího prostředku

K dispozici jsou práškové prací prostředky, gel nebo kapsle. Je třeba brát ohled na tvrdost vody, množství prádla vkládané do pračky i stupeň jeho znečištění. Tvrdost vody zjistíme ve vodárnách, případně z rozboru vody. Malé množství prášku zajistí, že se zbavíme špíny, ale naváže se na soli, které pak vytvoří krystalky na vláknech. To způsobí třeba zašedlou barvu bílého prádla. Přílišné množství prášku zase způsobí, že z pračky vytéká pěna a nemusí se prášek dobře vymáchat z prádla.

Plnění pračky a vhodný program

Plnění pračky má vliv na čistotu i vůni prádla. Mezi volně vloženým prádlem a bubnem pračky by měla zůstat mezera na šířku dlaně. Při praní jemného prádla naplňte pračku jen do poloviny. Každá pračka má programy podle teploty, materiálu a druhu prádla. Předpírání volte jen u silně znečištěných věcí. Řiďte se při volbě programu pokyny uvedenými na konkrétním kusu prádla. Ložní prádlo a ručníky stačí prát na 60 °C. Běžné prádlo na 30 až 40 °C. Na likvidaci bakterií i pachu doporučujeme přidat trochu octa do praní.

Ubrousky a aviváž

Barevné věci je nejprve třeba při prvním praní otestovat třeba v umyvadle, zda nepouští a pak je dát teprve dohromady. Pokud si nejsme opravdu jistí, vložte do pračky při praní speciální ubrousky, které brání zapuštění barev a barvu pohltí. Aviváž se dává, aby bylo prádlo voňavé, měkké, jemné a lépe se žehlilo. Zabraňuje i vzniku elektrostatického náboje, aby se látka nelepila na pokožku. Na sportovní oděvy, spodní prádlo a bílé prádlo ji ale nepoužívejte, jak už jsme se zmiňovali.