Co slavíte, Dušičky nebo Halloween

Nezlobte se na mě, ale přijde mi, že se v ČR začíná slavit čím dál víc svátků, na kterých můžou obchodníci vydělat. A areálu, kde mám prodejnu je spousta cizinců a místo toho, abychom jim představili naše svátky a tradice, tak si přebíráme ty, které se slaví v jiných zemích.


Když jsem byla malá, žádný Halloween se neslavil, jen se v prvních dnech v listopadu šlo na hřbitov zapálit svíčky našim milovaným, kteří nejsou již mezi námi. Jelikož to pro mě byl opruz a nechtělo se mi, snažím se to svému dítěti udělat co nejzajímavější a hlavně, aby na Památku zesnulých (Dušičky) nezapomněl a potom ho slavil ho se svými dětmi.


Takže 2. listopadu, kdy Dušičky probíhají (spousta lidí to pozná tím, že se kolem hřbitova nedá zaparkovat) se vydáme celá rodina za tmy na hřbitov, kde máme pochované naše příbuzné. Jsme vyzbrojeni většími a krásnějšími svíčky (to je pro naše milované) a sebou máme i spoustu čajových a levnějších svíček. Jelikož naše příbuzenstvo má své místo odpočinku na více místech hřbitova, tak po cestě, kde vidíme nesvítící ani jednu svíčku na hrobě, tak jim tu čajovou svíčku zapálíme. Po cestě si vykládáme hezké okamžiky, které jsme s naší rodinou zažili, zavzpomínáme si i někdy utrousíme slzu. Hřbitov v tento čas má své krásné kouzlo, které je možno vidět pouze v tento svátek.

Halloween

Ani nevím, kdy to šílenství v ČR vypuklo. Doufám, že k nám nikdo domů nezazvoní a nebude koledovat, protože ať se na mě nikdo nezlobí, na koledování jsou jiné svátky.

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu – v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii.
ZDROJ WIKIPEDIA

Takže se na mě nezlobte, ale žádné halloween výprodeje či slevy ELISEN pořádat nebude. Jen se ostatní obchodníci chtějí zbavit posledních kusů, které by stejně zlevnili, ať je Halloween či nikoliv. A využít Dušiček mi přijde nechutné.

Día de los Muertos


Je mexická oslava na počest mrtvých. Slaví se především ve dnech 1. a 2. listopadu, i když v některých místech začíná již 31. října. Termínem se shoduje se slavností Všech svatých a Svátkem zesnulých slavených v katolických zemích, a kromě Mexika se oslavuje i v dalších mezoamerických státech a též ve Spojených státech amerických s početnou mexickou nebo mezoamerickou populací. V Mexiku patří k nejdůležitějším svátkům roku a jeho přípravě a průběhu je proto věnována patřičná pozornost. V roce 1993 prohlásilo UNESCO mexický Den mrtvých za „nehmotné dědictví lidstva“.
ZDROJ WIKIPEDIA


Tento svátek jsem viděla v krásném podání pohádky Coco a je krásné, jak si svého svátku váží. Škoda, že žádná pohádka není na náš svátek Dušiček.

A proč vůbec o tomto píši? Jen bych chtěla, abychom nezapomínali na naše tradiční svátky, kterých bychom si měli vážit. Takže všichni šup, šup, nakupte svíčky, dušičkové věnce a 2. listopadu se vydejte zavzpomínat na naše milované, které tu už s námi nejsou.