Kupovat dítěti značkové oblečení?

Na toto téma neexistuje jasná odpověď, jen můžu napsat svoji zkušenost.

Když moje dítě bylo jako miminko, moc toho nepotřebovalo. Oproti maminkám jsem to nehrotila. Neměl 50 dupaček nebo 50 triček. Nekupovala jsem značkové oblečení, ale takové, co splní svoji funkčnost, protože stejně z toho za pár týdnů vyroste.

Pak dítě začalo chodit i padat. Mým štěstím bylo, že se štítilo špíny a skoro nezvracelo. Jelikož už nebylo chráněné pohodlím kočárku a začalo objevovat svět, bylo zapotřebí řešit už kvalitnější a větší množství oblečení. Patřila jsem mezi maminky, které nakupovaly v těch obchodech, co jsou u obchodňáků (názvy obchodů psát snad ani nemusím, každý ví, o které se jedná). Brala jsem to tak, že to má stejně na lítačku a nemusím řešit, jestli si něco roztrhne nebo ušpiní. Pak ale jsou chvíle, kdy potřebujete, aby dítě bylo hezky a kvalitně oblečeno. Takže jsme koupili značkovou zimní bundu a už jsem viděla ten rozdíl. Asi v 5 letech mi samo dítě odmítalo nosit zimní bundu koupenou v levnějším obchodě a raději nosilo tu značkovou. Argumenty byly, že je moc robotická a nemůže se v ní hýbat.

Minulý rok jsem řešila kombinézku. Takže jsem se rozhodla, že koupím značkovou – od Helly Hansen a do školky nějakou levnou. Nakonec jsem tu levnou ani nekupovala, protože by stejně ležela doma. Kombinézku jsem vzala o velikost větší, ale měla super vnitřní kšandy, tak perfektně seděla jak minulý rok, tak i letos. Dítě neřeší, co má na sobě. Když je sranda jezdit po zadku po hlíně nebo chodit po čtyřech na kamenech, tak prostě ohledy na oblečení nebere a spíše oblečení musí brát ohledy na něj. V každém případě zátěžový test prošel a přikládám fotky kombinézky. Má vnitřní kšandy a zpevněná kolena včetně zadní části. Má i gumu přes boty, kterou jsem odepnula, protože ji nevyužíváme. V reálu ta špína vypadala hrozivěji. Tím, že Helly Hansen dělá opravdu kvalitní zboží, prala jsem ji jen na rychlý program (což je 20 minut), na 30°, použila jsem prací prostředek na funkční oblečení natch! a kombinézka vypadá jako nová.

 IMG_9561-zmIMG_9562-zm

IMG_9569-zmIMG_9570-zm

Tento rok jsem o tom ani nepřemýšlela a hned jsem dítěti objednala zimní dětskou parku s odepínacím kožíškem od Helly Hansen. Bohužel i ze školy dokáže přijít jako „prasátko“, ale stačí vzít vlhký hadřík a špínu jen setřu a není nic vidět. Pokud je už více znečištěná, opět vyperu v pracím prostředku na funkční oblečení od natch!

IMG_9713-zmIMG_9833-zm

A závěr? Nekupujte dítěti oblečení, které byste sami nenosili. Taky se dívejte hlavně na složení materiálu, ať dítěti nezpůsobíte nějaký ekzém nebo opruzeniny.