Jak vyprat skvrny od kávy

Mnoho z nás si rádo vychutná dobrou kávu. Někdy ale stačí trocha spěchu či chvilka nepozornosti a káva se nám dostane na naše oblíbené oblečení. Jak skvrnu od kávy dostat z oblečení?

První pomocí je studená voda

Co nejdříve vložte oblečení s kávovou skvrnou pod proud tekoucí studené vody. Textilii jemně chvilku promněte pod tekoucí vodou, ale neponičte látku. Studená voda zabírá při odstraňování skvrn od kávy, čaje, vajec i při praní skvrn od červeného vína. Pokud byste použili teplou nebo horkou vodu, došlo by k jejich hlubšímu vpití do textilie a pak byste skvrnu z oblečení nedostali. Dejte si pozor, pokud prádlo po vyprání dáváte do sušičky. Nejprve zkontrolujte, zda je skvrna zcela odstraněná.

Odstranění skvrny od kávy citrónovou šťávou

Citrónová šťáva má dezinfekční účinky a umí i snadno odstraňovat skvrny. Pokud se vám nepodařilo skvrnu odstranit pod tekoucím proudem studené vody, pokapejte ji citronem a nechte 10 minut působit. Pak látku očistěte vlažnou vodou nebo pomocí vlhkého hadříku. To doporučujeme třeba při praní zimní bundy, kdy nechcete bundu hned celou namočit.

Odstranění skvrny od kávy vinným octem

Použít můžete i vinný ocet, který má podobné vlastnosti jako citrón. Dezinfikuje, čistí a konzervuje. Nastříkejte na skvrnu ocet a nechce jej 10 minut působit. Pak látku propláchněte studenou vodou nebo vodou s pracím práškem. Nakonec textilii vyperte v pračce, abyste ji zbavili octového zápachu.

Odstranění skvrny od kávy solí

Kuchyňská sůl je dalším vhodným prostředkem. Smíchejte trochu soli s vodou a potřete roztokem skvrnu od kávy. Nechte působit 10 minut a pak látku propláchněte studenou vodou nebo použijte vodu s pracím práškem.

Odstranění skvrny od kávy jedlou sodou

Jedlá soda dokonale odstraní i skvrny na textilu. Jedlou sodu smíchejte s vodou a vytvořte z ní jemnou kašičku. Naneste ji na skvrnu a nechte působit několik hodin. Pak látku propláchněte pod studenou nebo vlažnou vodou.

Odstranění skvrny od kávy peroxidem a glycerinem

Pokud jde o starší skvrnu od kávy, zkuste použít peroxid vodíku společně s glycerinem. Nejprve naneste glycerin a pak peroxid na skryté místo látky, abyste se ujistili, že textilii nepoškodíte a nezbavíte barvy. To si ohlídejte zejména při praní barevného prádla. Pokud textil na prostředky nereaguje, postříkejte skvrnu nejdříve glycerinem a pak peroxidem. Nechte 10 minut působit a propláchněte ve studené vodě. Na našem blogu naleznete mnoho dalších užitečných rad, neváhejte se na ně podívat. Možná vás také zaujme některý z kousků, které se vám budou hodit do šatníku.